Vårens program i Stockholms svampvänner för är nu klart. Alla föredag hålls i Sal U29 Geovetenskapens hus, Stockholms universitet och Zoom-länk skickas ut till alla medlemmar. Föredrag och utflykter är öppna för dem som betalat medlemskap för 2023, 70 kr till Plusgiro 466730-9.
- Måndag 23 januari kl 19.00. Bildkväll. Vi visar bilder från den gångna svampsäsongen. Du som vill visa bilder, maila en artlista på bilderna senast den 16 januari till bengtssv@yahoo.se
- Måndag 20 februari kl 19.00. Mikael Jeppson kommer och föreläser om nyheter inom Boletales – slemskivlingar, pluggskivlingar och andra soppsläkten.
- Måndag 20 mars kl 19.00. ÅRSMÖTE. Härmed kallas du till årsmöte med Stockholms Svampvänner kl 19. Årsmötesförhandlingar följs av ett föredrag med Anna Rosling om sekvensering av svampar med hjälp av DNA. Anna arbetar på institutionen för ekologi och genetik, Uppsala universitet.
- Lördag 13 maj (OBS, nytt datum! Våren är sen i år. Utflykten var tidigare planerad till 22/4). Utflykten fokus är rostsvampar som växer på vitsippor, en (Juniperus) och andra växter vi hittar. Inga förkunskaper krävs men ta gärna med egen lupp. Samling sker kl 13.30 vid Campus Roslagen för att sedan åka till närliggande Vigelsjö Naturreservat. Där finns det betade kohagar med gamla enar och ängsblommor. Anmälan sker till Martin Axegård martin.axegard+ssv@gmail.com
- Lördag 3 juni kl 10.00. Obs inställd! Tyvärr ställs den planerade vårutflykten till Orhem in pga det torra vädret.
Så här jobbar vi
Stockholms svampvänner har vanligen ett aktivt program hela året för den svampintresserade stockholmaren. Vi brukar ha:
- utflykter och en svampresa under svampsäsongen (maj-juni, augusti-oktober). Utflykterna är enbart för medlemmar och är gratis. Medlemskap kostar 70 kr.
- möten med föredrag eller bildvisning en gång i månaden under terminerna.
- en vanligen mycket välbesökt utställning i september där man kan få råd om egna svampfynd och se en stor samling färska svampar.
Svamputställningar
I september varje år anordnar vi utställning, år 2022 var det åter inne på Naturhistoriska Riksmuseet.
En av föreningens huvuduppgifter är att lära stockholmarna svampkunskap. Ett väldigt bra sätt att lära sig svamp är att besöka en svamputställning. Där finns möjlighet att studera dubbelgångare sida vid sida under kunnig ledning. Man får också en överblick över den fantastiska mångfalden bland svamparna.
Historiken från de senaste 30 årens svamputställningar i Stockholm finns beskrivna i en artikel i Svensk Mykologisk tidskrift.
Svamputställningar i Stockholm under 30 års tid (pdf)
En rådatafil finns också länkad nedan med dokumenterade artlistor från 16 års svamputställningar under 30 års tid, 1979-2016, som vi har genomfört i Stockholm.