Det finns cirka 5 000 storsvampar, svampar som man kan se med blotta ögat. Drygt 100 är matsvampar och av dem är ett 15-tal kryddsvampar med stark egen smak. Fem svampar är dödligt giftiga – kontakta Giftinformationscentralen om du misstänker att du fått i dig giftsvamp.
De farligaste giftsvamparna i Sverige (pdf hos Giftinformationscentralen)
Många märkliga svampar
För många är svamp liktydigt med matsvamp, men många av oss fascineras av svampars fantastiska former, dofter och ja, själva mångfalden av svamp. Den fridlysta bombmurklan är ett exempel som du kan läsa mer under rubriken Månadens svamp april. Dropptaggsvamp är en annan märkligt svamp som blöder en vinfärgad vätska.
Stockholms svampvänners exkursioner handlar både om att hitta matsvamp och att upptäcka mer sällsynta och spännande arter.
Var hittar man svamp?
Svampar trivs ofta i gammelskogar, därför kan det vara bra att leta svamp i naturskyddade områden med äldre skogar eller andra mer orörda marker. Det gäller även Stockholms parker, t.ex. har blodsopp upphittats vid Djurgårdskanalen och champinjoner på Ringvägen i Stockholm.
Länsstyrelsens karta över naturskyddade områden i Stockholms län
Du kan också titta i Artportalen där många rapporterar sina svampfynd. Det ger en bra bild över vilka svampar som finns just för tillfället och var de växer. Ta det som vana att själv rapportera till Artportalen. Dina svampfynd kan hjälpa till att bevara utrotningshotade arter eftersom Artportalen används vid bedömning av skogsavverkning, samhällsplanering med mera.
Stockholms svampvänner anordnar exkursioner och vi bli ofta intervjuade under augusti-september. Här är några tidningsartiklar från tidigare år om svampplockning och med tips på olika områden.
Full fart i skogen på svampens dag. (SvD 2008-09-07)
Tidningen City: Svampen finns i Haga (pdf)
Aftonbladet 110826: Svampsugen? Dra åt skogen. (pdf 32 KB)
Mitt i Östermalm 110927: Svampfynd på Djurgården (pdf 32 KB)
Hotade arter
786 arter är rödlistade enligt ArtDatabankens Rödlistan för 2020. Nio av tio är knutna till skogsmiljöer och resterande del främst till naturbetesmarker. De största hoten mot svampar är kalavverkning av skogar och färre betade marker. Därför är det viktigt att rapportera in fynd till Artportalen.
Fem svampar är fridlysta och får inte plockas. Det är sällsynta svampar som har svårt att spridas om man förstör växtplatsen eller tar bort fruktkroppen. De fem är bombmurkla, storporig brandticka, doftticka, saffransticka och igelkottaggsvamp.
Allemansrätten och svamp
Du får inte plocka svampar på andras tomter utan lov. Allemansrätten ger dig rätt att plocka bär och svamp, men se upp med tomtgränserna.
Läs mer om allemansrätten och svamp på Svampkonsulenternas webb
Läs mer om allemansrätten på Naturvårdsverkets webb
Så här hanterar du svamp
Plocka bara svampar som du är säker på. Om du tvivlar, fotografera svampen och kontrollera vad den är. Använd moderna svampböcker, lita inte på farfars svampbok. Du kan också använda appen svampguiden eller webbplatsen svampguiden.com . På Facebook svarar gruppen Svamp-klapp på dina frågor.
Svamp är färskvara. Plocka inte svamp i plastkasse eftersom de snabbt blir dåliga då. Rensa svamp så snabbt som möjligt. Plocka bara fräscha exemplar.
Läs mer om hur du hanterar svamp på Svampkonsulenternas webb
Svampars namn
För att underlätta artbestämning kan det vara bra att känna till svamparnas latinska namn. Ny kunskap om svamp innebär att svampar klassas om och får nya namn på ibland både latin och svenska. Se bifogade pdf-er om växtnamn på latin och lista över nya och gamla namn på ett antal arter.
Nya svampnamn på latin och svenska (pdf)
Om växtnamn på latin (pdf)
Omvärderade svampar
Ny kunskap gör att svampar som tidigare betraktats som goda matsvampar numera är olämpliga att äta. Därför ska du alltid använda den senaste utgåvan av svampböcker och gärna även kolla på svampguiden.com.
De nya rekommendationerna gäller flera arter som kan vara onyttiga på lite längre sikt, samt vissa arter som man ska undvika att äta i onormalt stora mängder.
Ämnen som är onyttiga på lite längre sikt innebär att det sker en upplagring i kroppen under hela livet. Det kan gälla cancerframkallande ämnen och tungmetaller, som kan resultera i cancer samt njur- och skelettrelaterade sjukdomar.
Särskild försiktighet bör iakttas för följande arter:
- stenmurkla innehåller cancerframkallande och reproduktionsstörande ämnen. Det gäller även efter torkning och förvällning
- gulnande champinjoner bör ätas med måtta, kan innehålla förhöjda nivåer av
kadmium - riddarmusseron rapporterade förgiftningsfall vid upprepad förtäring i stora mängder
- öronmussling olämplig som matsvamp, särskilt för personer med dålig njurfunktion
- rimskivling, tidigare kallad rynkad tofsskivling, bör ätas med måtta. Den kan innehålla förhöjda nivåer av kadmium och radioaktivt cesium, särskilt i områden som drabbades efter Tjernobylkatastrofen.
Läs mera på Nordiska Ministerrådets webb om Handelssvampar. Se särskilt lista 3, sid 41 ”Från naturen plockad svamp som lätt kan förväxlas med giftig svamp med liknande utseende och därför inte anses lämplig i kommersiell handel”
Månadens svamp 2018
Under 2018 publicerade vi ett antal artiklar mellan maj och december om svamparter som var aktuella i vårt område just de månaderna. Du kan läsa artiklarna under rubriken Månadens svamp eller söka på den kategorin.